OGŁOSZENIE O UNIEWAŻNIENIU
przetargu nieograniczonego na dostawę artykułów spożywczych dla dwóch jednostek organizacyjnych Powiatu Sierpeckiego w 2017 r.
powtórzonego w części IV, VII i VIII
Na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 z późn. zm.) unieważniam postępowanie przeprowadzone w trybie przetargu nieograniczonego na dostawę artykułów spożywczych dla dwóch jednostek organizacyjnych Powiatu Sierpeckiego w 2017 r. powtórzonego w części IV, VII i VIII z uwagi na brak ofert.
Dyrektor PZJB
Marta Witte
Sierpc, 10.01.2017 r.
Ogłoszenie nr 375596 - 2016 z dnia 2016-12-29 r.
OGŁOSZENIE
O ZAMÓWIENIU
Dostawa artykułów spożywczych dla dwóch jednostek organizacyjnych Powiatu Sierpeckiego w 2017 r. - powtórzenie dla części IV, VII i VIII zamówienia
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Nazwa projektu lub
programu
O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych
nie
Należy podać
minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do
jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy
Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy
chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający
nie
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania
tak
Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający
powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:Powiatowy Zespół
Jednostek Budżetowych z dniem 1 lipca 2016 r. prowadzi obsługę
finansowo-księgową szkół i placówek oświatowo-wychowawczczch
Powiatu Sierpeckiego.
Postępowanie jest przeprowadzane
wspólnie przez zamawiających
nie
Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie
przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe
numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do
kontaktów:
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z
zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
nie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z
zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej –
mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:
Informacje
dodatkowe:
I. 1) NAZWA I
ADRES: Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych, krajowy numer
identyfikacyjny 74411400000, ul. ul. Armii Krajowej 10, 09200
Sierpc, woj. mazowieckie, państwo Polska, tel. 242 752 875,
e-mail pzjbsierpc@wp.pl, faks 242 752 875.
Adres strony
internetowej (URL): www.pzjbsierpc.bip.org.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni
dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem
(URL)
tak
www.pzjbsierpc.bip.org.pl
Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie
specyfikacja istotnych warunków zamówienia
tak
www.pzjbsierpc.bip.org.pl
Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony -
więcej informacji można uzyskać pod adresem
nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
należy przesyłać:
Elektronicznie
nie
adres
Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do
udziału w postępowaniu w inny sposób:
nie
Wymagane
jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu w inny sposób:
tak
Inny sposób:
Oferty
w wersji papierowej należy składać w zamkniętych kopertach.
Adres:
Adres: Powiatowy Zespół Jednostek Budżetowych,
09-200 Sierpc, ul. Armii Krajowej 8a
Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i
urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do
tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa
artykułów spożywczych dla dwóch jednostek organizacyjnych Powiatu
Sierpeckiego w 2017 r. - powtórzenie dla części IV, VII i VIII
zamówienia.
Numer referencyjny: PZJB.4415.6.2016
Przed
wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono
dialog techniczny
nie
II.2) Rodzaj zamówienia: dostawy
II.3) Informacja
o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie
podzielone jest na części:
Tak
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu można składać w odniesieniu do:
wszystkich
części
Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać
udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:
3
II.4)
Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres,
rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie
zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa
innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt,
usługę lub roboty budowlane: Przedmiotem zamówienia jest
sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do stołówek
prowadzonych przez dwie jednostki organizacyjne Powiatu Sierpeckiego
– Zespół Szkół Nr 1 oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy
w 2017 r.Część IV zamówienia: Mleko i przetwory mleczne. Część
VII zamówienia: Pozostałe artykuły spożywcze (wg ważnej daty do
spożycia - w okresie zaplanowanej przez Zamawiającego dostawy i
zużycia) Kod CPV 15800000-6 - różne produkty spożywcze Część
VIII zamówienia: Jaja (świeże z bieżącej produkcji) Kod CPV
03142500-3 Jaja.W przypadku wyboru Wykonawcy oraz podpisania umowy
Zamawiający zastrzega sobie prawo roboczego, bieżącego
przekazywania wniosków, uwag m.in. w zakresie walorów smakowych,
wizualnych, gabarytowych, itp. tak z własnej inicjatywy, jak i w
związku z ewentualnymi uwagami (zastrzeżeniami, propozycjami)
konsumentów. Powyższe ustalenia będą wiążące dla Zamawiającego
i Wykonawcy. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został
określony w Formularzu ofertowym (Zał. Nr 1 do SIWZ) + załączniki
1.4, 1.7,1.8, a warunki realizacji dostaw dla każdego z zadań
określone zostały we wzorze umowy, który stanowi załącznik nr 6
do SIWZ. Wskazane w Formularzu cenowym (załącznik 1.4, 1.7, 1.8 do
SIWZ) ilości należy traktować jako szacunkowe. Zamawiający
zastrzega sobie prawo niewykonania w całości przedmiotu zamówienia
w czasie obowiązywania umowy, jeżeli jego rzeczywiste potrzeby będą
mniejsze od zamawianych. W przypadku, gdy ilość zakupionych
artykułów w okresie obowiązywania umowy będzie mniejsza od ilości
przedstawionej w Formularzu cenowym (załącznik 1.4, 1.7, 1.8 do
SIWZ) Zamawiający ma prawo odstąpić od dalszych zakupów artykułów
bez jakichkolwiek konsekwencji finansowych i odszkodowań na rzecz
Wykonawcy. Zamawiający zastrzega sobie prawo zamawiania większej
ilości artykułów w zależności od potrzeb wynikających ze zmiany
liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej.
Zmniejszenie lub zwiększenie przedmiotu zamówienia nie wymaga
zmiany umowy Wykonawca zobowiązany jest zaoferować artykuły
spożywcze, zgodnie z Formularzem cenowym (załącznik 1.1 do 1.8 do
SIWZ) lub produkty równoważne. Zastosowanie nazw producentów służy
jedynie doprecyzowaniu przedmiotu zamówienia. Pod pojęciem produktu
równoważnego Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych
parametrach jakościowych, posiadający te same walory
organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz
zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do
produkcji, co artykuły określone przez zamawiającego. Pojemność,
gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury
sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o
wyższej lub niższej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności,
gramaturze, wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości
sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić
ilość jaką żąda Zamawiający (informację o wyższej lub niższej
gramaturze należy podać w uwagach). W przypadku gdy Wykonawca
będzie oferował artykuły spożywcze równoważne ma obowiązek
zaznaczyć ten fakt w formularzu asortymentowo - cenowym, wpisując
asortyment równoważny w rubryce uwagi. Poza tym należy dołączyć
dokumenty potwierdzające że oferowany asortyment równoważny
odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego, tj. opis
zaoferowanego artykułu równoważnego. 3. Zamawiającemu przysługuje
prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad ilościowych lub
jakościowych. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego
dostarczonego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na
towar pełnowartościowy, w terminie nie dłuższym niż l godzina od
zgłoszenia reklamacji. Jeśli Wykonawca nie uzna reklamacji, pobraną
próbkę wadliwego towaru Zamawiający dostarczy w ciągu 2 godzin do
Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sierpcu w celu wydania
orzeczenia co do jakości dostarczonego towaru. W przypadku
niezakwestionowania przez SSE próbki towaru koszt badań poniesie
Zamawiający. W przypadku potwierdzenia przez SSE zasadności
reklamacji badanej próbki koszty badania obciążają Wykonawcę.
Jeśli Wykonawca uzna reklamację, zakwestionowany towar będzie
zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy,
Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z
tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru. Zamawiający wymaga, aby
produkty będące przedmiotem zamówienia posiadały ważne terminy
przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na
dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje
się„ że termin przydatności do spożycia znajdujący się na
każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy
nie będzie krótszy niż połowa terminu przydatności określonego
przez producenta. Dostarczone produkty spożywcze muszą być
najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać
wymaganiom jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz
muszą spełniać obowiązujące w tym zakresie normy sanitarno -
epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i transportowane
w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Dostarczane
produkty spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy
każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane
przepisami prawa żywnościowego. W przypadku dwukrotnej uzasadnionej
reklamacji złożonej przez Zamawiającego ma on możliwość
rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym. 4. Przedmiot
zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w ilościach wynikających
z zapotrzebowań składanych bezpośrednio przez Zamawiającego.
Dostawy następować będą na podstawie telefonicznego lub pisemnego
zamówienia lub w czasie bieżącej dostawy, którego dokona
pracownik upoważniony przez Zamawiającego, najpóźniej do dnia
poprzedzającego dzień dostawy do godziny 14.00. 5. Wykonawca
dostarczać będzie zamówioną partię towaru do Zamawiającego w
każdy dzień tygodnia od poniedziałku do piątku w godzinach od 7°
do 9°, własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie
będzie obciążać kosztami transportu Zamawiającego. Dokładny
termin dostawy towaru do szkoły będzie określał Zamawiający.
Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynu
żywnościowego znajdującego się w budynku szkoły. Upoważnieni
pracownicy będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo
– wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także
dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem cenowym.
Dostarczone produkty spożywcze muszą być odpowiednio posortowane
przez Wykonawcę. Dostawy mięsa i przetworów mięsnych powinny
odbywać się w zamkniętych opakowaniach, lub pojemnikach
plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach
plombowanych lub metkowanych, czystych i nieuszkodzonych. Warzywa i
owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. Produkty
spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych
opakowaniach zawierających znaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę
wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres
producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym
zakresie przepisami prawa żywnościowego. Towar dostarczany przez
Wykonawcę zawsze będzie pierwszego gatunku oraz dostarczany
asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać, w zależności
od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia, wymagania
wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności: -
w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i
żywienia (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) w tym HACCP;
- w ustawie z dnia 21.12.2000 r. o jakości handlowej artykułów
rolno - spożywczych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 1604 z późn. zm.);
- w ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
(t.j. Dz.U. z 2014 r. poz.1577 z późn. zm.) - w Rozporządzeniu
(WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w
sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. U E L 139,
30/04/2004); - w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U.
z 2015 r. poz. 29). 6. Wszyscy pracownicy Wykonawcy mający
bezpośredni kontakt z dostarczaną dla Zamawiającego żywnością,
muszą posiadać aktualne, określone przepisami o chorobach
zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów
sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania
pracy, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia
zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania w
razie potrzeby wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu. 7.
Wykonawca w przypadku realizacji dostawy w części I i VIII
zamówienia powinien posiadać Handlowy Dokument Identyfikacyjny. 8.
Zamawiający dopuszcza możliwość dokonania zmiany w umowie
polegającej na zwiększeniu lub zmniejszeniu ilości dostarczanych
produktów spożywczych ze względu na zwiększenie lub zmniejszenie
liczby uczniów uprawnionych do korzystania ze stołówki szkolnej.
Zamawiający przewiduje w okresie ferii zimowych, przerw świątecznych
oraz wakacji letnich przerwę w zamawianiu dostaw określonych w
zamówieniu.
II.5) Główny kod CPV: 15000000-8
Dodatkowe
kody CPV:03000000-1
II.6) Całkowita wartość zamówienia
(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości
zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów
– szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie
obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)
II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których
mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy
Pzp: nie
II.8) Okres, w którym realizowane będzie
zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub
okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
data zakończenia: 31/12/2017
II.9) Informacje dodatkowe: Zamówienie nie będzie
realizowane w okresie wakacji letnich i ferii zimowych.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej
działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych
przepisów
Określenie warunków: Określenie warunków:
Wykonawca złoży odpis z właściwego rejestru lub z centralnej
ewidencji i informacji o działalności gospodarczej. Informacje
dodatkowe opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku:
Zamawiający dokona oceny spełniania przedmiotowego warunku na
podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w
postępowaniu złożonego przez Wykonawcę, treści formularza
ofertowego (Załącznik Nr 1 do SIWZ) oraz odpisu z właściwego
rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności
gospodarczej.
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja
finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków: Określenie
warunków: W celu oceny sytuacji ekonomicznej i finansowej Wykonawca
złoży wraz z formularzem ofertowym oświadczenie o rocznym obrocie
Wykonawcy w obszarze objętym zamówieniem za okres nie dłuższy niż
ostatnie 3 lata obrotowe, a jeżeli okres działalności jest krótszy
– za ten okres (Załącznik Nr 2a do SIWZ) oraz informację banku
lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej potwierdzającą
wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową
Wykonawcy w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem
terminu składania ofert.
Informacje dodatkowe
III.1.3)
Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
Określenie warunków: Wykonawca wykaże swe zdolności techniczne do
realizacji zamówienia, wskazując na doświadczenie w realizacji
podobnych dostaw w przeszłości do zakładów żywienia zbiorowego
do co najmniej 2 takich zakładów przez okres 6 miesięcy w sposób
ciągły dla każdego z nich. Zamawiający wymaga od wykonawców
wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy
realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych
lub doświadczeniu tych osób: nie Informacje dodatkowe: opis sposobu
dokonywania oceny spełniania tego warunku: Zamawiający dokona oceny
spełniania przedmiotowego warunku na podstawie oświadczenia o
spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożonego przez
Wykonawcę, treści formularza ofertowego (Załącznik Nr 1a do SIWZ)
wraz z dokumentami potwierdzającymi rzetelne wykonanie
dostaw.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub
we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk
osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z
informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
nie
Informacje dodatkowe:
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy
Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy
na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp nie
III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu
warunków udziału w postępowaniu
tak
Oświadczenie o
spełnianiu kryteriów selekcji
nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W
POSTĘPOWANIU:
1. W celu wykazania spełnienia warunków
udziału w postępowaniu, wraz z ofertą każdy z Wykonawców
zobowiązany jest przedłożyć: 1) oświadczenie o spełnianiu
warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 25a ust. 1
Pzp - zgodnie ze wzorem określonym w Załączniku Nr 2 do SIWZ; 2)
oświadczenie o rocznym obrocie Wykonawcy w obszarze objętym
zamówieniem za okres nie dłuższy niż ostatnie 3 lata obrotowe, a
jeżeli okres działalności jest krótszy – za ten okres
(Załącznik Nr 2a do SIWZ); 3) informację banku lub spółdzielczej
kasy oszczędnościowo-kredytowej potwierdzającej wysokość
posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy
w okresie nie wcześniejszym niż 1 miesiąc przed upływem terminu
składania ofert; 4) wypełniony w całości formularz ofertowy
(Załącznik Nr 1 do SIWZ zawierający informacje pozwalające ocenić
spełnienie warunków udziału w postępowaniu) wraz z wybranym/i
załącznikiem/ami Nr 1.4, 1.7,1.8 do SIWZ; 5) podpisany wzór umowy
(Załącznik Nr 6 i 6a do SIWZ).
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW
SELEKCJI:
1. wypełniony w całości formularz ofertowy
(Załącznik Nr 1 do SIWZ zawierający informacje pozwalające ocenić
spełnienie warunków udziału w postępowaniu) wraz z wybranym/i
załącznikiem/ami Nr 1.4, 1.7,1.8 do SIWZ. 2. Próbki artykułów
spożywczych.
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania każdy z Wykonawców zobowiązany jest złożyć: 1) oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania, zgodnie z Załącznikiem Nr 3 do SIWZ; 2) aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego. że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie- odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; 3) aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w oprawie opłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu; 4) odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji; 5) oświadczenie ws. przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której jest mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp (Załącznik Nr 3a do SIWZ); 6) oświadczenie o braku orzeczenia wobec niego tytułem środka zapobiegawczego zakazu ubiegania się o zamówienia publiczne (Załącznik Nr 3b do SIWZ)
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:
przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda
wniesienia wadium:
nie
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet
wykonania zamówienia:
nie
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów
elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów
elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
nie
Informacje dodatkowe:
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym
złożeniem oferty zasadniczej:
nie
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną
zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg
ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny,
partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców
Kryteria selekcji
wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego
systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:
Czy przewiduje się
ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
nie
Informacje
dodatkowe:
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego
systemu zakupów:
nie
Informacje dodatkowe:
W ramach
umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie
ofert w formie katalogów elektronicznych:
nie
Przewiduje się
pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji
potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy
ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
nie
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest
przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg
nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) nie
Należy wskazać elementy, których wartości będą
przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się
ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu
przedmiotu zamówienia:
nie
Należy podać, które
informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji
elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki
jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej
i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować
(minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące
wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji
technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące
rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich
trwania:
Aukcja wieloetapowa
etap nr |
czas trwania etapu |
Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną
zakwalifikowani do następnego etapu: nie
Warunki zamknięcia
aukcji elektronicznej:
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny
ofert:
IV.2.2) Kryteria
Kryteria |
Znaczenie |
cena |
60 |
jakość |
40 |
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa
ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
nie
IV.3)
Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo
innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z
ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać
wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do
udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez
przeprowadzenia negocjacji nie
Przewidziany jest podział
negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert: nie
Należy
podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
Informacje dodatkowe
IV.3.2) Informacje na
temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań
zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy
podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące
podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje
nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział
dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań: nie
Należy
podać informacje na temat etapów dialogu:
Informacje
dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa
innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia
definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać
wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu
ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez
zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji
istotnych warunków zamówienia:
nie
Informacje dodatkowe:
IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony
internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Licytacja wieloetapowa
etap nr |
czas trwania etapu |
Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną
zakwalifikowani do następnego etapu: nie
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do
treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo
ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany
postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na
podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Należy
wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
l.
Przewiduje się możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w
stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru
wykonawcy w następujących przypadkach: a) zmiana danych Wykonawcy
(np. zmiana adresu, nazwy) lub zmiana wynikająca z przekształcenia
podmiotowego po stronie Wykonawcy. b) obniżenie cen producenta lub
zastosowanie promocyjnej zniżki cen. Zamawiający zastrzega sobie
prawo zakupu asortymentu po cenach odpowiednio obniżonych, c)
podwyższenia jakości parametrów lub innych cech
charakterystycznych dla przedmiotu dostawy, nazwy własnej produktu,
pod warunkiem wprowadzenia na rynek produktu o wyższej jakości,
lepszych parametrach lub innych korzystniejszych cechach
charakterystycznych przy zachowaniu ceny oferowanej dla danego
produktu na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy pod warunkiem
uzyskania zgody przez Zamawiającego, d) w przypadku wstrzymania lub
zakończenia produkcji towarów będących przedmiotem dostawy,
możliwość dostarczenia odpowiednich towarów objętych umową, o
parametrach nie gorszych niż towary objęte ofertą, przy zachowaniu
ceny ofertowej towaru, e) w przypadku działania siły wyższej (np.
klęski żywiołowe, strajki generalne lub lokalne) mogą ulec
zmianie terminy sukcesywnych dostaw objętych niniejsza umową, f)
zmiany obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ
na realizację przedmiotu umowy, g) zmiany, która jest korzystna dla
Zamawiającego lub zmiany, której nie można było przewidzieć na
etapie przygotowania postępowania o udzielenie zamówienia. 2.W
przypadku zmiany stawki VAT na art. spożywcze cena brutto produktu
nie ulegnie zmianie. 3. Wszelkie zmiany postanowień niniejszej umowy
wymagają dla swej ważności zachowania formy pisemnej.
IV.6)
INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób
udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli
dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o
charakterze poufnym
IV.6.2) Termin składania ofert lub
wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data:
10/01/2017, godzina: 08:00,
Skrócenie terminu składania
wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia
(przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z
ogłoszeniem):
nie
Wskazać powody:
Język lub
języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o
dopuszczenie do udziału w postępowaniu
>
IV.6.3)
Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego
terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się
unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku
nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej
oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez
państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu
(EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości
lub części zamówienia: nie
IV.6.5) Przewiduje się
unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki
służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace
rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na
sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu
przyznane nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
Część nr: IV Nazwa: Mleko i przetwory mleczne
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres,
rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie
zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa
innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt,
usługę lub roboty budowlane:Zespół Szkół Nr 1 Lp Nazwa
Ilość roczna kg/l Cena jednostkowa netto Cena łączna netto VAT
Cena łączna brutto 1 Mleko 2% 5601 l 2 Twaróg tłusty 165,6 3
Masło 82% 440,00 kg 4 Ser żółty blok 319,91 kg 5 Serek wiejski
467 szt. 6 Śmietana 18% 200g 1391 szt. 7 Śmietana 30% 200g 1770
szt. Razem Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Lp Nazwa Ilość
roczna kg/szt. Cena jednostkowa netto Cena łączna netto VAT Cena
łączna brutto 1 Jogurt gratka 377 szt. 2 Jogurt typu greckiego 46
szt. 3 Serek kanapkowy śmietankowy 150 g 240 szt. 4 Masło 222,8 kg
5 Mleko 2% 1266 l 6 Ser żółty kostka 0,5 kg 42 kg 7 Serki topione
w krążku 63 szt. 8 Śmietana 18% 200 g 440 szt. 9 Śmietana 30% 200
g 76 szt. szt. 10 Twaróg półtłusty 153,5 kg Razem
2)
Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15500000-3
3) Wartość
części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o
wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania: data zakończenia:
31/12/2017
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria |
Znaczenie |
cena |
60 |
jakość |
40 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: 1. Punktacja w kryterium cena będzie ilorazem ceny najniższej i ceny oferowanej pomnożonej przez 60% 2. Oceny jakości dokona „Zespół Degustacyjny" powołany na wniosek Komisji przetargowej przez Kierownika Zamawiającego spośród osób korzystających ze stołówki. Dla potrzeb postępowania przyjęto, iż jakość artykułów żywnościowych to zespół cech organoleptycznych obejmujących „podkryteria „ smak, zapach, konsystencję i wygląd, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.. Ocena „podkryteriów” jakości dokonana zostanie w skali od 0 - 40 pkt (odrębne dla części IV, VII i VIII zamówienia), przy czym wartość punktowa „podkryteriów” może wynosić: a. - smak - 0-25 pkt b. -zapach-0-5 pkt c. konsystencja -0-5 pkt d. wygląd-0 -5 pkt Wyliczenie punktów zostanie dokonane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglenia.
Część nr: VII Nazwa: Pozostałe artykuły spożywcze
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres,
rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie
zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa
innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt,
usługę lub roboty budowlane:Zespół Szkół Nr 1 Lp Nazwa
Ilość roczna kg/l Cena jednostkowa netto Cena łączna netto VAT
Cena łączna brutto 1 Makrela wędzona 22,56 kg 2 Koncentrat
pomidorowy 200g 508 szt. 3 Ketchup 53 szt. 4 Olej rzepakowy 1l 194 l
5 Herbata 148 szt. 6 Cukier 327 kg 7 Sól 182 kg 8 Pieprz mielony 177
szt. 9 Pieprz ziarnisty 62 szt. Razem Specjalny Ośrodek
Szkolno-Wychowawczy Lp Nazwa Ilość roczna kg/szt. Cena jednostkowa
netto Cena łączna netto VAT Cena łączna brutto 1 Konserwy rybne w
sosie pomidorowym 35 szt. 2 Kapusta kwaszona 154 kg 3 Ogórek
kwaszony 117,6 kg 4 Dżem owocowy 179 szt. 5 Powidła śliwkowe 100
szt. 6 Bułka tarta 500 g 59 szt. 7 Cukier 93 kg 8 Cukier waniliowy 3
szt. 9 Drożdże 100g 1 szt. 10 Groch łuskany połówki 400 g 65
szt. 11 Groszek konserwowy 24 szt. 12 Herbata indyjska 100 g 152 szt.
13 Kakao 100 g 27 szt. 14 Kawa inka 150 g 24 szt. 15 Ketchup łagodny
380 g 58 szt. 16 Musztarda sarepska 210 g 91 szt. 17 Kisiel 81 szt.
18 Koncentrat pomidorowy 300 g 131 szt. 19 Kukurydza konserwowa 1
szt. 20 Kwasek cytrynowy 77 szt. 21 Liść laurowy 19 szt. 22
Majeranek 8g 36 szt. 23 Makaron 400 g 499 szt. 30 Margaryna 1 szt. 31
Majonez pomorski 620 g 1 szt. 32 Miód 1 szt. 33 Ocet 2 szt. 34
Pieprz ziarnka 20g 24 szt. 35 Pieprz mielony 20g 35 szt. 36 Szczaw
konserwowy 350 g 48 szt. 37 Sól 79 kg 38 Włoszczyzna suszona 2 szt.
39 Zacierki 250 g 48 szt. 40 Ziele angielskie 16 szt. 41 Ryż 90 kg
42 Mąka pszenna 97 kg 43 Mąka ziemniaczana 1 kg 44 Kasza manna 500g
36 szt. 45 Kasza jęczmienna 169 kg 46 Płatki kukurydziane 36 szt.
47 Płatki owsiane 500g 30 szt. 48 Woda mineralna 130 szt. 49 Olej
roślinny 188 l Razem
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):
15800000-6
3) Wartość części zamówienia (jeżeli
zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość
bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania: data zakończenia:
31/12/2017
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria |
Znaczenie |
cena |
60 |
jakość |
40 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: 1. Punktacja w kryterium cena będzie ilorazem ceny najniższej i ceny oferowanej pomnożonej przez 60% 2. Oceny jakości dokona „Zespół Degustacyjny" powołany na wniosek Komisji przetargowej przez Kierownika Zamawiającego spośród osób korzystających ze stołówki. Dla potrzeb postępowania przyjęto, iż jakość artykułów żywnościowych to zespół cech organoleptycznych obejmujących „podkryteria „ smak, zapach, konsystencję i wygląd, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.. Ocena „podkryteriów” jakości dokonana zostanie w skali od 0 - 40 pkt (odrębne dla części II, IV, V i VI zamówienia), przy czym wartość punktowa „podkryteriów” może wynosić: a. - smak - 0-25 pkt b. -zapach-0-5 pkt c. konsystencja -0-5 pkt d. wygląd-0 -5 pkt Wyliczenie punktów zostanie dokonane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglenia.
Część nr: VIII Nazwa: Jaja
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres,
rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie
zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa
innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt,
usługę lub roboty budowlane:Zespół Szkół Nr 1 Jaja kurze
3328 Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Jaja kurze 2907
2)
Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03000000-1
3) Wartość
części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o
wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania: data zakończenia:
31/12/2017
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria |
Znaczenie |
cena |
60 |
jakość |
40 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: 1. Punktacja w kryterium cena będzie ilorazem ceny najniższej i ceny oferowanej pomnożonej przez 60% 2. Oceny jakości dokona „Zespół Degustacyjny" powołany na wniosek Komisji przetargowej przez Kierownika Zamawiającego spośród osób korzystających ze stołówki. Dla potrzeb postępowania przyjęto, iż jakość artykułów żywnościowych to zespół cech organoleptycznych obejmujących „podkryteria „ smak, zapach, konsystencję i wygląd, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.. Ocena „podkryteriów” jakości dokonana zostanie w skali od 0 - 40 pkt (odrębne dla części II, IV, V i VI zamówienia), przy czym wartość punktowa „podkryteriów” może wynosić: a. - smak - 0-25 pkt b. -zapach-0-5 pkt c. konsystencja -0-5 pkt d. wygląd-0 -5 pkt Wyliczenie punktów zostanie dokonane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglenia.
Dyrektor PZJB w Sierpcu
Marta Witte
Sierpc, 29.12.2016 r.
Informacje o dokumencie:
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Administrator
- Data udostępnienia w BIP: 1970-01-01
- Informacja zaktualizowana przez: Administrator
- Data ostatniej aktualizacji: 2017-01-10 09:42:31
- Liczba odsłon: 439
- Historia dokumentu: